Tuesday, November 30, 2010

Cuti-cuti bersama keluarga...


Sekali imbas melihat kepada gambar diatas, agak konfius dengan lokasinya bukan? Agak-agak lokasinya dalam Malaysia atau bukan? perhatikan pula kedua-dua gambar dibawah ini, kedua-duanya kelihatan seakan-akan serupa bukan dari segi bentuk binaannya. Adakah kedua2nya merupakan tempat yang sama atau berbeza?hm....




Gambar pertama (kiri) sebenarnya merupakan pemandangan di satu bandar kecil yang bernama Colmar terletak di utara timur Perancis, Perancis. Bandar ini terkenal dengan senibina bandarnya yang dikatakan 'a well-preserved old town' dengan rekaan senibina yang unik dan pelbagai. Sebaliknya, gambar kedua (kanan) pula hanya merupakan pemadangan di Colmar Tropicale Resort, Bukit Tinggi, Pahang, Malaysia.

Kolam yang dihuni oleh dua pasang 'swan' (hitam dan putih) yang menghiasai entrance resort



Pemandangan dari entrance resort


Resort ini dinamakan 'Colmar' kerana senibinanya mengikut reka bentuk senibina bandar Colmar yang sebenar di Perancis, dan ' Tropicale' merujuk kepada iklim tropika di Malaysia. (Colmar versi tropika). Resort ini direka dengan reka bentuk senibina tersebut bagi memberikan suasana yang sedikit berbeza berbanding tempat perlancongan lain di Malaysia. Suhu di Colmar Tropicale resort, Bukit Tinggi ini sedikit dingin berbanding kawasan tanah rendah yang lain, tetapi tidak sedingin Cameron Highlands atau Genting Highlands yang saya kira amat sesuai bagi sesiapa yang mempunyai alahan terhadap suhu yang sejuk2 sangat.hehe..=P


Suasana dalam resort yang berbentuk perkampungan


Pemandangan di malam hari
(maaf kurang jelas, kamera di phone je)


Di sini saya ingin berkongsi beberapa aktiviti yang menarik terdapat di Berjaya Resort ini (specifically Colmar Tropicale Resort). Antaranya ialah perkampungan Jepun (Japanese village).

Perkampungan ini memberi anda gambaran suasana di kawasan perkampungan di Jepun yang juga merupakan antara kawasan paling dingin di Berjaya Resort ini (3500 kaki atas paras laut).

Di perkampungan Jepun ini terdapat beberapa lokasi menarik untuk dilawati antaranya Japanese Garden dan Botanical Garden bagi anda yang berminat melihat tumbuh-tumbuhan unik seperti di Jepun serta Tatami Spa, tempat bagi memanjakan diri dengan cara tradisional Jepun.


Selain itu, terdapat juga Rumah Teh Jepun (Japanese Tea House) yang merupakan Rumah Teh Jepun yang pertama dibina di kawasan tropika dimana anda dapat menikmati suasana seperti di rumah di perkampungan Jepun serta berpengalaman memakai kimono, pakaian traditional Jepun.




Kolam ikan inilah yang bakal menghiasi perjalanan anda menuju ke rumah Jepun..























Pemandangan rumah Jepun dari jauh...


















Ruang terletaknya unggun api di dalam rumah jepun






Suasana di dalam rumah Jepun versi tropika..=)






Selain Japanese Village, bagi penggemar haiwan, anda boleh mengunjungi Rabbit Park dimana anda berpeluang beramah mesra bersama arnab yang saya kira lebih 30 ekor arnab terdapat di taman arnab ini.





Selain dapat melihat pelbagai jenis corak arnab disini, anda juga berpeluang memegang serta memberi makan mereka dengan tangan sendiri.



Anak-anak arnab yang baru lahir serta yang masih kecil ditempatkan di ruangan khas yang berasingan (breeding area) dimana tiada pengunjung dibenarkan memegangnya, dikhuatiri mengganggu kesihatan mereka.



Antara tabiat arnab yang unik yang dapat anda lihat disini ialah arnab-arnab ini gemar tidur dalam keadaan bertimpa-timpa antara satu sama lain..=D



Bagi yang menggemari aktiviti berkuda, Horse Trail juga terdapat disini. Anda dapat menungga kuda sendiri atau dipimpin bagi yang tidak biasa menunggangnya. Kelas belajar menunggang kuda juga disediakan bagi pengunjung yang mempunyai masa terluang dan berminat untuk belajar menunggang kuda.



Bagi yang gemar bersukan, terdapat juga pelbagai indoor dan outdoor games disediakan disini seperti bowling, indoor archery, pingpong, paintball, jungle tracking dan sebagainya. Anda bolehlah mengambil peluang untuk beriadah bersama keluarga disamping merehatkan minda melihat alam semulajadi ciptaan Allah serta menghirup udara yang nyaman di tempat peranginan ini..sekadar perkongsian..Wallahua'lam...~


*kena minta elaun ni, tolong promo free...hehe..=P




Thursday, September 23, 2010

Kejora Sinar Zaman...

Sebagai kesinambungan dari 2 nasyid raya yang telah diupload baru2 ini, teringat nak mengupload satu lagu yang dicipta khas dan dinyanyikan oleh Rabbani sebagai tanda ingatan terhadap Allahyarham ust Asri Ibrahim...(no.2 dalam carta Ikim minggu ini..=D)


video


"Aku adalah pengejar syurga akhirat, bagiku dunia ini adalah tempat mempersiapkan segala sesuatu untuk meraih syurga akhirat.."

-Allahyarham Ust Asri Ibrahim-

Wednesday, September 22, 2010

Salam 'Idulfitri..^_^

Sepanjang Syawal ni, staff carrefour tak jemu2 memutarkan lagu2 raya. macam biasa, suara cik CT la yang paling kerap kedengaran kalau bab lagu raya ni. Dicelah2 suara cik CT, ada juga terselit nasyid, satu-satunya lagu nasyid yang diputarkan. Hampir setiap hari, kedengaran turutan lagu2 yang sama ditempat kerja, saya seakan2 asyik teringat2 nasyid tersebut, suka plak, lagipun sememangnya meminati suara Allahyarham ust Asri. Alhamdulillah, berjaya jugak akhirnya mencari dan mendonlod nasyid tersebut dari youtube. Jom dengar sambil menghayati, penat orang yang cipta lirik tu kalau kita dengar tanpa menghayati. Meh dengar bersama...



video



video


Taqabbalallahu minna wa minkum..salam eidul fitri...^_^

Saturday, September 18, 2010

InsyaAllah....

English Version

Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can`t see which way to go
Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah
Insya Allah you`ll find your way

Everytime you can make one more mistake
You feel you can`t repent
And that its way too late
Your`re so confused,wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame

Don`t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insya Allah
Insya Allah you`ll find your way
Insya Allah
Insya Allah you`ll find your way

Turn to Allah
He`s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray

Ya Allah
Guide my steps don`t let me go astray
You`re the only one that showed me the way,
Showed me the way

video


Arabic version

لو في يوم كان الحمل عليك ثقيل وتايه لوحدك مش لاقي دليل والهموم تخلي الليل طويل وترميك في غربة ومرارة وويل لو في يوم خذتنا معاصي أو ذنوب وخافت قلوبنا ما تقدر تتوب وتشكي الروح ومين بالسر ليه تبوح ومين لي يقدر يداوي الجروح مد إيديك تلقاه دايما حواليك
هو الله قبلك حاسس بك إن شاء الله حتلاقي الطريق


video

~Innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahi rabbil 'alamin..Hasbunallahhu wani'mal wakil.~

.:Allah didn't promise days without pain, laughter without sorrow, sun without rain, but Allah did promise strength for the day, comfort for the tears and light for the way:.

munsyid: maher zain
album: thank you Allah

Thursday, July 1, 2010

My first salary...

Actually, 30th June is not my first salary, but my first full salary sebab bulan lepas pun dapat gaji jugak, cumanya gaji untuk 4hari bekerja sahaja..4hari pun dapat jugak pay slip ye..=D

Entri ni bukannya nak berkongsi tentang apa yang saya buat dengan gaji, that is P&C k.hehe..=P Cuma nak berkongsi apa yang dapat dikenangkan dari pengalaman pertama, selama sebulan setengah pertama, bekerja di tempat kerja pertama, dengan syarikat pertama yang pernah saya bekerja, segala2nya pertama, my first job!


At first, masa mula2 nak pilih nak g interview kat mana, i'm very excited untuk mencuba nasib dengan syarikat cina, i'm expecting something new, experience yang mungkin tak pernah saya alami. sebab sejak sekolah dahulu pun, surrounding sentiasa islamic, alhamdulillah, dari sekolah agama hingga ke UIA, walaupun adala jugak non-islamic part of them. Alhamdulillah, interview dengan wakil HRD yang merupakan seorang chinese, berjalan dengan baik, dilayan dengan sangat baik, orangnya memang baik.



1st day masuk kerja, satu pengalaman yang berbeza, dari 5 orang staff yang bertugas 3 orang darinya chinese, hanya 2 orang sahaja melayu including me. Overall, 12 orang staff semuanya untuk 2 kedai, majoritinya chinese, hanya 4 orang sahaja melayu (8 vs 4). Alhamdulillah, walaupun bosnye chinese, tapi tiada halangan untuk kita minta break nak menunaikan ibadah solat, itu sudah cukup bagiku. teringat cerita kawan2 yang lain, yang bekerja dengan syarikat yang sama, mengalami masalah dengan manager untuk break menunaikan solat, sedangkan manager nya seorang berbangsa MELAYU, yang of course beragama ISLAM! Kalau diri sendiri durhaka kepada Allah, janganla mengeheret orang lain untuk sama2 durhaka dengan 'kuasa' sendiri.astaghfirullahal 'azim..

Hari demi hari berlalu, macam2 ragam orang makin difahami. Semakin hari, diri sedikit 'penat' dengan apa yang berlaku. Antaranya nature kerja yang sedikit sebanyak mengubah rutin harianku semasa student dahulu. Sebelum pukul 9 pagi, dah keluar dari rumah untuk pergi ke stesen komuter, yang biasanya akan tiba pada pukul 9.15, dan kemudian mengambil masa selama 40 minit untuk sampai ke destinasi. Pukul 10 malam baru tutup kedai, dan sampi dirumah dalam 10.20-10.30 malam. Tiada lagi hujung minggu bersama keluarga, sebab cuti 2 hari seminggu hanya dibenarkan pada weekdays sahaja melainkan hal2 tertentu. 12 jam bekerja (plus 2 jam rehat yang dibenarkan), balik memang tidur pengsan rasanya. No more quality time membuatkan diri terasa sedikit 'sakit' melalui hari2 sepanjang bekerja.

Staf2 disana juga agak kurang islamic, berbeza dari kawan2 & sahabat2 masa diuniversiti dulu. Orang memandang pelik, dalam satu hari bekerja, 4x minta keluar untuk ke musolla. Lama kelamaan, bila agak terbiasa dengan mereka, staf2 chinese mula bertanya,

''Kenapa u pegi surau ye?berapa kali u mau solat sehari?kenapa i xpernah nampak staf melayu lain pergi surau pun?''


Chinese tanya, xheranla,kn mereka xmengerti apa 'tugas' kita. Ya, ini peluangku untuk menceritakan pasal Islam kepada mereka. Staf melayu pula, hanya berislamkan IC@ ber-IC-kan Islam. Aurat ntah kemana, solat lagila kemana. aduh, 'sakit' rasanya sehingga terpaksa membazirkan rembesan lacrimal gland setiap hari.huhu..

Tetapi, lama kelamaan, bila dah semakin rapat, boleh berbual pasal aurat, saya sempat meng 'highlightkn',

''Benda wajib tak perlu tunggu ikhlas sebab ia adalah arahan, paksa diri buat dulu, ikhlas akan datang kemudian. Hamba xda hak nak pilih arahan..''

Hati rasa lega boleh mengeluarkan ayat yang agak berbunyi keras tu. Terasa sedikit geram apabila isu hipokrit dikaitkan dengan aurat, perangai xbaik tapi tutup aurat, dan xnak tutup aurat jika xrasa ikhlas, bimbang akan buka aurat balik.Alasan..!huhu..

Setelah beberapa minggu bekerja, terkejut apabila tiba2 salah seorang staf perempuan dah mula menutup aurat, memakai tudung. Alhamdulillah, ada perubahan..Bab solat pula, cukup sedih bila masing2 buat xtau dengan waktu solat. Makin lama bekerja, tiba2 ketika saya pulang dari musolla, salah seorang staff melayu berkata,

"Ish,lama dah rasanya xsolat ye.Ntah bila last solat"


Sedihnya kita sebagai yang mendengar keluhan tu. tp alhamdulillah, sekurang2nya, hatinya sudah sedikit diketuk, 'ble nak solat blk ni'. beberapa minggu selepas itu, kelihatan satu beg berisi telekung dirak, rupa2nya dah ada yang teringin nak solat balik.alhamdulillah, perubahan demi perubahan dah berlaku, walaupun belum penuh, belum setiap waktu dia keluar solat, tapi, alhamdulillah, a good start..=D

Lama kelamaan, diri sendiri dah semakin stabil dengan suasana baru. Mungkin pada mulanya saya bersedih dengan environment baru ini, bersedih sebab terasa semacam tak menyumbang kepada Islam dengan pekerjaan sekarang akibat sudah kekurangan masa untuk ke program2, akan tetapi, terfikir, mungkinkah diriku ditakdirkan disini juga untuk membantu mengislahkan orang lain?bukankah itu juga satu sumbangan untuk Islam? Memikirkan begitu, alhamdulillah, by time, diri dah semakin tenang, tiada lagi rembesan lacrimal gland dibazirkan dimalam hari.. Sabar dan syukurlah atas apa yang berlaku. Allah always knows da best.Harapnya diriku akan tetap 'kukuh' walau dimanaku berada..doakan..insyaAllah..^_^

"Allahumma ya muqollibal quluub.thabbit qulubana 'ala dinik, wa to'atik"


Kesimpulan:

-Carilah 'makna' dari setiap detik hidupmu, nescaya dikau kan temui hikmahnya.Jangan biarkan sehari berlalu tanpa berfikir untuk Islam, walau sekecil usaha yang mampu dilakukan, insyaAllah dikira disisi Allah. Biar 'degil' untuk Islam, dari 'degil' untuk undang2 manusia.Siapa kita tanpa Islam..Allahuakbar..!


Wallahua'lam...


Jom, g bank amik gaji..;)




Friday, June 25, 2010

Latih dirimu dengan sabar...

Dunia sekarang yang penuh dengan cabaran menuntut kesabaran yang tinggi dari setiap muslim. Kesabaran istiqomah dalam beribadah, kesabaran menahan diri dari maksiat, kesabaran dalam mengecapi nikmat dunia dan lain2 aspek.Mari kita sama2 berkongsi cara melatih dan mewujudkan kesabaran dalam diri.insyaAllah, sama2 amalkan...=)

  • Amalkan zikir menyebut nama Allah, As-Sobuur (Allah Maha Sabar).
  • Banyakkan membaca Al-Quran
  • Tingkatkan khusyu' dalam solat 5 waktu.
  • Memuliakan orang lain dan mencari salah sendiri instead of orang lain.
  • Amalkan doa seperti yang diamalkan tentera yang dipimpin oleh Thalut ketika menentang Jalut:

Dan apabila mereka (yang beriman itu) keluar menentang Jalut dan tenteranya, mereka berdoa dengan berkata:

"Wahai Tuhan kami! Limpahkanlah sabar kepada kami, dan teguhkanlah tapak pendirian kami serta menangkanlah kami terhadap kaum yang kafir"

.:Al-Baqarah: 250:.

(kisah tentera Thalut menentang Jalut ada diceritakan dalam surah Al-Baqarah ayat 246-252)


Semoga kita tergolong dikalangan orang-orang yang bersabar..insyaAllah...=)

Tuesday, April 20, 2010

Sesekali diuji...~

Apa jua bala bencana singgah menerpa
Menguji jauh mananya sabar kita
Mungkin selama ini kita terlupa

Kita terlalu leka dengan nikmat kurniaanNya
Maka diberi sedikit ujian
Menguji tahap keimanan dijiwa

Bila kesusahan
Terasa hidup terlalu payah
Berbagai persoalan menerjah
Baru minta petunjuk hidayah

Usah berputus asa
Kerana ada rahmat disebaliknya
Yang tidak kita ketahui
Dalam hidup ini
Teruslah berdoa

Pada Allah
Pengasih, Pemurah dan Penyayang


munsyid: Nice (dpekenalkan oleh nor n k tehah..=D)

Tuesday, February 23, 2010

Open Your Eyes




Look around yourselves
Can’t you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Let’s start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can’t keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
Guide us every single day..
Keep us close to You
Until the end of time..

Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you’re feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?

Lets start question in ourselves
Isn’t this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..

When a baby’s born
So helpless and weak
And you’re watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
Alhamdulillah..


Monday, February 22, 2010

For the rest of my life...~




.: kesan baitul muslim course '10..hehe...=P :.

Thursday, February 4, 2010

Sajak buat bakal Suami...~

Sekiranya,
Kita cinta kepada manusia,
tak semestinya manusia cinta kepada kita,

Tetapi, sekiranya kita cinta kepada Allah,
Nescaya cinta Allah tiada penghujungnya.

Sekiranya kita cinta manusia,
Kita akan cemburu kepada org yang mencintai orang yang kita cintai,

Tetapi, sekiranya kita cinta kepada Allah,
Kita akan turut mencintai orang yang melabuhkan cintanya kepada Allah.

Ya Allah,
Andainya dia adalah jodoh
yang ditetapkan olehMu kepadaku,

Maka,
campakkanlah ke dalam hatiku,
cinta kepadanya adalah keranaMu,
dan campakkanlah ke dalam hatinya,
cinta kepadaku adalah keranaMu,

Namun,
Andainya dia bukanlah jodoh yang
ditetapkan oleh Mu kepadaku,
berikanlah aku kekuatan agar pasrah,
dalam mengharungi ujian,
yang Kau berikan kepadaku...

~Sajak Aminah Qutb

.: Petikan dari "Pemilik Cintaku Setelah Allah & Rasul" oleh Fatimah Syarha Mohd Nordin :.

Wednesday, January 27, 2010

Marah??!!


Melihat kepada gambar baby diatas, tingat kata2 seorang kawan ketika melihat phone ku (gambar tu merupakan screensaver di phone ku.hehe..=D), “nampak tua la baby ni bile marah..”..agaknye, camtula kot ye rupa kita apabila sedang marah ye, lebih tua kot.huhu…=S

Baek ke tak baek sebenarnye ye marah ni?hm…


Marah,Positif VS Negatif?

Marah merupakan satu sifat semulajadi kurniaan Allah. Manusia tak perlu diajar camne cara2nya nak marah, sebaliknya ia akan lahir dengan sendirinya apabila berlaku sesuatu yang tidak disukai, menyakitkan,atau tidak dikehendaki berlaku terhadap diri.


Menyebut berkenaan marah Hamka di dalam bukunya yang berjudul Tasauf moden mengatakan bahawa kemarahan itu sesuatu yang perlu ada bagi manusia. kerana tanpa marah manusia akan hilang daya pertahanan. Kemarahan adalah menjadi sebab wujudnya sensitiviti terhadap sesuatu perkara dimana tanpanya manusia itu tidak ubah seperti makhluk yang tidak bernyawa. Persoalannya sejauh manakah kita meletakkan perasaan marah itu pada tempat, waktu dan keadaannya supaya ianya mampu memberi impak yang positif?

Marah merupakan sifat yang timbul daripada nafsu. Marah yang dikurniakan oleh Allah kepada manusia sepatutnya dikawal oleh akal yang berlandaskan iman. Imam Ghazali ada menyatakan, “Kesempurnaan bahagia itu bergantung kepada tiga kekuatan iaitu kekuatan marah, kekuatan syahwat dan kekuatan ilmu.”

Ini bermakna marah dan syahwat yang tumbuh daripada dahan nafsu akan membuahkan kesan yang positif sekiranya akal dapat mengawal dan mengimbangi pengaruhnya di dalam diri seseorang. Jika akal tidak mengawal rasa marah, nafsu akan mengambil alih peranan kawalan secara total sehingga timbullah bermacam-macam perkara negatif seperti dendam dan sebagainya.

Pentingnya mengawal marah?

Syaitan pernah memberitahu Nabi Musa bagaimana dia mendekati manusia supaya melakukan perbuatan yang dilarang agama, katanya: "Tiga perempat daripada masa yang paling baik untuk aku menggoda manusia ialah sewaktu mereka dalam keadaan marah, kerana pada masa itu aku boleh mempermainkan hati mereka seperti sebiji bola."

Dengan ini, jelas menunjukkan ketika kita sedang marah, syaitan akan mula mengambil kesempatan terhadap diri kita, hinggakan fikiran dan emosi terganggu, hati panas dan pastinya tindakan akan mengikut fikiran yang tidak waras. Bimbang, akan ada yang teraniaya atau dizalimi dengan tindakan kita gara2 menurutkan perasaan marah..na’uzubillah…

Saidina Ali di dalam sebuah peperangan dimana beliau yang hampir berjaya membunuh seorang lawannya, melepaskan musuh tersebut setelah musuh tersebut meludah ke mukanya sebelum sempat tikaman pedang Saidina Ali mengenainya. Ini kerana beliau tidak mahu menghukum akibat perasaan marah kerana dirinya diludah, sebaliknya kerana rasa marah untuk agama.

Sifat pemaaf dan menahan marah juga sebahagian dari kategori taqwa yang dinyatakan Allah dalam surah ali Imran yang berbunyi:

“Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu, dan (mendapat) Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang bertaqwa;”

“Iaitu orang-orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah, dan orang-orang yang menahan kemarahannya, dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang. Dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik;”

-Ali imran: 133-134-

Marah yang dibolehkan dalam islam?

Ahli tasauf Islam menerangkan bahawa marah itu terpuji hanya dalam dua perkara saja iaitu marah mempertahankan kehormatan dan marah mempertahankan agama.

Sabda Rasulullah S.A.W, ‘’Yang sebaik-baik umatku ialah yang sikapnya keras di dalam menjalankan hukum agama.”

Camne nak atasi?

Satu masa dulu,sy sendiri pernah melalui saat menjadi sorang yang pemarah..salah sikit je,nak marah je rasa..tetapi, lama kelamaan, diri sendiri merasa “penat” dengan sifat pemarah, rimas, cepat penat bila asyik nak marah, sampaikan timbul rasa tak suka nak menjadi diri sendiri bila memikirkan perasaan orang disekeliling yang menerima akibatnya. Kalau dibiarkan penyakit camtu, diri sendiri akan sentiasa tak tenang dengan sifat cepat marah, akhirnya mencari jalan bagaimana nak mengubatinya..berikut antara perkara2 yang saya cuba amalkan yang alhamdulillah, dah lama diri ini bebas dari belenggu penyakit cepat marah..kesimpulannye, sifat cepat marah bukan sesuatu yang tidak boleh diubah, berkat usaha, mujahadah diri sediri, doa dan tawakkal insyaAllah mampu diubah..=)


a) Bersangka baik dan fikirkan kebaikan orang y membuatkan kita marah. Janganlah terlalu membenci dan marahkan sesorang, kerana mungkin suatu masa nanti, orang itu berjasa untuk kita


b) Jangan melihat sesuatu keadaan dengan terlalu serius sehingga memberi gambaran sebaliknya. Jangan cepat menyalahkan orang, letakkan diri kita di tempat orang yang membuatkan kita marah, apakah kita mampu mengelaknya kerana boleh jadi kita marah kerana tidak memahami situasi sebenar orang itu.


c) Ingatlah sifat pemaaf Allah yang mampu memaafkan hamba2nya yang sentiasa berbuat dosa dan tidak dapat lari dari dosa, apatah lagi kita yang tidak punya apa2, layakkah kita yang bukan sape2 untuk tidak memaafkan manusia hatta Penciptanya mampu memaafkannya (selain dari dosa syirik)?


d) Mengingati kelemahan diri sendiri sebagai manusia yang juga tidak pernah lari dari kesilapan supaya kita tidak berharap orang lain mampu lari dari kesilapan.


e) Mengingati diri kita betapa buruknya rupa kita ketika marah seolah-olah ianya bukan diri kita


f) Memohon perlindungan kepada Allah daripada terjebak dalam kemarahan yang tidak kena pada tempatnya


g) Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Jika salah seorang antara kalian marah sedang pada saat itu ia dalam keadaan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Namun jika tidak hilang juga marahnya, maka hendaklah ia berbaring." (Hadis riwayat Imam Ahmad)


h) Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Sesungguhnya marah itu daripada syaitan dan sesungguhnya syaitan itu diciptakan daripada api dan api itu hanya dapat dipadamkan dengan air. Oleh kerana itu, jika salah seorang daripada kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk." (Hadis diriwayatkan Abu Daud)


i) Mengingati kelebihan dan ganjaran yang diberikan oleh Allah s.w.t kepada sesiapa yang menahan kemarahan:

i. Seorang sahabat Rasulullah s.a.w yang bernama Abu Darda' .a pernah bertanya kepada Rasulullah s.a.w : "Wahai Rasulullah, tunjukkan kepada saya satu amlan yang membolehkan saya masuk ke dalam syurga". Jawab Rasulullah : "Janganlah kamu marah"


ii. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Barang sesiapa menahan amarahnya pada hal ia mampu untuk menumpahkannya, maka Allah akan memanggilnya di hadapan para pemimpin makhluk, lalu Allah memberinya kebebasan untuk memilih bidadari mana yang ia sukai." (Hadis riwayat Tirmizi dan Ibn Majah)


iii. "Dan bagi orang yang dizalimi mereka akan membela diri. Dan balasan sesuatu kejahatan adalah kejahatan yang sama. Maka sesiapa yang memaafkan dan berbuat baik, maka pahalanya adalah tanggungan Allah. Sesungguhnya Dia tidak menyukai orang zalim."
(Surah asy-Syura: 39-40)


Akhir kalam…:

i) Buat yang mendapat suami yang mudah marah:

-berbahagialah dengan pasangan yang dkurniakan untukmu..sesungguhnya kurniaan itu dapat mengelak dirimu dari menjadi isteri yang derhaka sebaliknya memastikanmu menjadi isteri yang sentiasa taat dan patuh.alhamdulillah...=D


ii) Buat yang mendapat isteri yang mudah marah:

-Berbahagialah dengan pasangan yang dikurniakan untukmu..walau pun dia pemarah, dia tetap setia menguruskan hal rumah tangga dan berkhidmat sebagai seorang isteri.boleh jadi marah itu merupakan cara dia menghilangkan penat lelahnya menguruskan hal rumah tanggamu.sesungguhnya, dirimu dberi peluang mengumpul pahala hasil dari kesabaranmu sehari2an..=D


iii) Buat yang mudah marah:

-Berbahagialah kerana orang dsekelilingmu masih menerima kehadiranmu seadanya, masih menghargaimu walau seteruk mana pun kemarahanmu..namun,sekali sekala,belajarlah memaafkan dan menyelami persaan orang disekelilingmu supaya mereka turut merasa dihargai..=D


Kesimpulannya,berbahagialah dan bersyukurlah dengan apa yang kita ada..Allah selalu akan berikan apa yang kita perlu, bukan apa yang kita mahu.Lumrah manusia, apa yang ada,jarang disyukuri, apa yang tiada,sering dirisaukan..(petikan lirik lagu "Antara Dua Cinta" nyanyian The Zikr..=D)

Sekian dulu sebagai penutup cuti midsem..(Sedihnya nk kena balik da.huhu..=( )

Wallahu a’lam..

Abu Hurairah berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Orang yang kuat itu bukan terletak pada kemampuan berkelahi, tetapi orang yang kuat itu adalah yang dapat mengendalikan diri mereka ketika sedang marah."

-Hadis riwayat Imam Ahmad-