Friday, June 5, 2009

Proses pembersihan bermula..~

Dah lama rasanya tidak menjenguk blogku ini, terasa nak membersihkan sedikit sawang2 y ada disini setelah musim 'praktikal' ku hampir mencapai ke penghujungnya..tinggal lagi sehari je berbaki untuk diri ini baru nak mula merasai nikmat cuti semester. alhamdulillah,dah hampir melangsaikan postingku...=D

Permulaan bagi pembersihan sawang ni,terasa ingin berkongsi satu emel yang diterima daripada seorang sahabat, sekadar perkongsian bagi yang belum pernah terbacala, menarik gak..message y nak disampaikan tu,pikir2 la sendiri yer, xlarat nk menulis panjang2, baru balik "keja" ni, sekadar nak memulakan pembersihan blog ni je..=P


Alkisahnya....

Suatu pagi yang dingin, terjadilah satu perbualan antara seorang guru falsafah dan pelajarnya..


pelajar: guru, apakah erti cinta..? bagaimanakah saya boleh mendapatkannya. ..?

guru: ada sebuah ladang gandum yang luas didepan sana . berjalanlah kamu dan jangan sesekali kamu berundur.kemudian ambillah satu ranting.sekiranya kamu mendapati ranting tersebut sangat menakjubkan, ertinya kamu telah menemui cinta.


pelajar tersebut pun berjalan dan tidak berapa lama dia kembali dengan tangan yang kosong.

guru bertanya: mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun...?

pelajar menjawab: saya hanya terpaksa memilih satu ranting saja, dan sewaktu berjalan saya tidak boleh mengundur kebelakang semula. sebenarnya saya telah berjumpa dengan satu ranting yang paling menakjubkan tapi saya tak tahu apakah yang akan menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu lalu saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi.jadi saya tidak mengambil sebatang pun akhirnya.

gurunya menjawab: ye, itu lah cinta...


dihari lainnya pula pelajar tersebut bertanya kepada gurunya, apa itu perkahwinan?

guru: ada hutan yang subur didepan sana . berjalanlah kamu. Tapi janganlah kamu sesekali mengundur kebelakang. tebanglah sepohon pokok saja. dan tebanglah jika kamu merasakan bahawa pohon tersebut adalah yang paling cantik,segar dan tinggi,kerana kamu telah menemukan apa itu perkahwinan.

pelajar tersebut pun berjalan, dan tidak berapa lama, dia datang semula dengan membawa sepohon kayu, walaupun pohon tersebut tidaklah berapa segar, cantik dan tinggi pada pandangan guru tersebut.


maka gurunya pun bertanya: mengapa kamu memotong pohon seperti ini....?

pelajar itu menjawab: sebab,berdasarkan pengalaman ku sebelum ini, aku hanya berjalan separuh daripada hutan tersebut dan aku takut akan kembali dengan tangan kosong. jadi saya mengambil kesempatan menebang pohon ini lalu dibawa kesini. pada pandangan saya ianya adalah pohon yang terbaik buat saya. saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya.

maka guru itu menjawab: itulah perkahwinan. ...


~... tamat...~

No comments:

Post a Comment